30 maart 2015

Zonnig grapje

Mijn zusje haakte ooit drie flesjes voor me. De zwarte en witte hebben ook in ons nieuwe huis een plekje gevonden, maar de roze heeft de keuring niet gehaald. Dus afgelopen week in een verloren momentje heb ik het dingetje zelf omgehaakt. Nou ja, drie verloren momentjes, want de eerste twee pogingen werden niet wat ik gehoopt had.

Poging 1 en 2 waren met drie steken tussen de bloempjes. Dat was te veel.


Op het eerste gezicht ziet het er goed uit, maar het groen werd heel raar plat getrokken. Dus na twee pogingen heb ik maar eens een patrron erbij gepakt en, jawel hoor, er moesten maar twee in plaats van drie steken tussen de 'steeltjes'.

Nu staat dit blij en voorjaarsachtig te doen naast mijn plekje in de bank.


29 maart 2015

Een ei-gen patroon!

Hoera! Ik heb maar zo iets uit de losse hand gehaakt en nog opgeschreven ook. Rond Pasen kun je van die lollige piepschuimen eitjes kopen, zelfs hier in Engeland. Ik kreeg van mijn schoonzusje een hele hand vol en ik heb ze met veel genoegen omgehaakt.

Het patroon is een simpel amigurumipatroon waarbij je de toeren niet sluit en gelijkmatig meerdert of mindert. Ik heb gewone dunne katoen gebruikt (nummer 8). Ik haak erg los, dus ik heb ze gemaakt met naald 1,75, maar volgens mij gebruiken normale mensen haaknaald 2,5.

1) 6 vasten
2) 12 vasten
3) 18 vasten
4) 24 vasten
5) 30 vasten
6) 36 vasten
7-15) 36 vasten
16) 30 vasten
17-18) 30 vasten
stop het ei in het haakwerk. Haak verder met het ei erin.
19) 24 vasten
20) 24 vasten
21) 18 vasten
22) 12 vasten
23) 6 vasten
Knip een behoorlijke draad af, maak hiermee het gaatje dicht en maak een ophanglus.

De eerste set was van de serieuze soort: 8 toeren lichtgroen, de rest wit. Bovenop het groen bloempjes borduren.





Het zijn er uiteindelijk tien geworden, in vijf verschillende kleuren. Op tafel aan een paar takken, met wat narcissen uit de tuin in één grote, orgastische paasopstelling.

Maar het kan natuurlijk altijd erger...
Met een bolletje geel en een restje oranje maken wij: eikuikentjes!


Het snaveltje haak je als volgt:
zorg voor een opzetdraad van 50 centimeter, haak 5 lossen, haak hierop
1) 4 vasten, 1 losse, keer
2) haak 2 keer 2 vasten samen, 1 losse, keer
3) Haak 2 vasten samen, keer
4) halve vaste
Haak daarna met de opzetdraad toer 1) - 4) aan de andere kant van de vijf lossen.
Zet deze o het kuikentje tussen toer 12 en 13.

De pootjes:
1) 8 vasten in een magic ring, sluit met halve vaste.
2) 3 keer (4 lossen, 2 vasten terug op de onderkant (de 'bumpjes'), halve vaste op toer 1), 2hv, 3 lossen, 1 vaste terug op de onderkant van de lossen ("bump'), 3 halve vasten op toer 1.
Op het kuikentje naaien met de drie tenen naar voren.


Op onverklaarbare wijze passen ze prima in een opstelling met narcissen in een karaf (altijd handig om al je vazen in Nederland achter te laten) en zelfs een karaf met whiskey misstaat eigenlijk niet.




En wat kunnen we verder nog melden? Eeeeh, nou ja, na acht exemplaren was de gele katoen op, haha.




Sophie's universe

Ik zag de facebooksite van Creative Crochet Crew steeds meer posts van mensen die aan de CAL van Sophie's universe meedoen. Het leek me echt geweldig om er een deken van 2 bij 2 van te maken, helemaal in wit. Ik heb alleen twee problemen: ten eerste heb ik geen witte Aran weight liggen, terwijl ik nog kasten vol garen heb. En ten tweede is mijn huis vol.
Dus moest ik een list verzinnen.
Ik had nog die klos met dunne, katoenen draad. Dat klinkt als een voorraad. Als ik Sophietje vervolgens haak met haaknaald 0,9, zal ook mijn huis niet voller maken. Dat wordt een vierkant van hooguit 40 bij 40 centimeter. Daar kun je een mooie tas van maken.
Enfin, het kan volgens het spreekwoord weliswaar niet, maar volgens mij snijdt het mes zo aan drie kanten, haha.
 
Dus vol enthousiasme begonnen!
 
 

 








En na deze voortvarende start is er maar één ding dat mij kan stoppen. Juist! Een dikke snee in mijn vinger gehaakt. Toch maar even met een grotere naald voor ik hiermee door ga.

01 maart 2015

Sunday lunch

Iemand uit de kerk heeft ons uitgenodigd voor lunch vandaag. En natuurlijk kunnen we daar niet met lege handen aankomen.

De versie van vandaag is niet alleen in blije kleurtjes, maar ruikt heerlijk naar komkommer en tea tree.


Hexagon pantoffeltjes

In de Inside Crochet #60 staat een patroon van schattige pantoffels gemaakt van allemaal zeshoekjes. Het patroon vroeg om Aran weight, haaknaald 5,5. Uiteraard heb ik vooral DK liggen en haaknaald 5, gewoon proberen dus. Vergeet ik tot overmaat van ramp de vierde toer van elke hexagon (een toer vasten), dus ik ben geëindigd met pantoffeltjes in maatje 36, die een beetje hollig ogen.
Maar schattig zijn ze wel!

En het patroon kan natuurlijk gemakkelijk gemaakt worden met elk soort zeshoekje!